Povodom 10. oktobra, Svetskog dana mentalnog zdravlja u Etnografskom muzeju je u organizaciji Caritasa Srbije održan forum teatar – Priče iz duše, interaktivna pozorišna predstava nastala na osnovu iskustava korisnika psihijatrijskih usluga. Forum teatar je specifična vrsta otvorenog pozorišta, koje ima za cilj da utiče na aktuelne osetljive teme. U njemu su aktivni svi  – i glumci i publika, jer zajedno pokušavaju da iznađu prihvatljiva rešenja za probleme sa kojima se suočavaju.

Kreativni proces forum teatra vodila je psihološkinja i umetnica Vera Erac, a učesnici/glumci bili su Bosiljka, Slobodan, Dragan i Nikola – članovi udruženja Duša. Kroz ovu interaktivnu pozorišnu predstavu glumci su predstavili kako se drustvo ophodi prema osobama sa mentalnim smetnjama, kroz nekoliko neprijatnih priča zasnovanih na istinitim događajima kao što su: kod komšije, sa doktorom, na konferenciji, sa sestrom i na ulici – prodaja časopisa LiceUlice.

Nakon predstavljanja ovih priča psihološkinja Vera Erac uvela je publiku u problematiku, kako bi se pronašla alternativna rešenja na predstavljene situacije. Na ovaj način publika je mogla da uđe u svakodnevni život korisnika psihijatrijskih usluga i da pokuša da nađe rešenja na situacije diskriminacije i stigmatizacije, sa kojima se suočavaju.

Forum teatar je  održan u okviru regionalnog projekta SOCIETIES 2, koji finansira Evropska unija.

Photo: Brankica Vujadinov