Organizacije civilnog društva iz regiona zajedno rade na primeni EU standarda u procesima socijalne inkluzije

Umrežavanje organizacija koje se bave pitanjima osoba sa invaliditetom i sa mentalnim poteškoćama, kao i saradnja sa relevantnim institucijama u cilju veće socijalne inkluzije glavni su zaključci Regionalne konferencije o aktivnim socijalnim politikama i procesima socijalne inkluzije u zemljama IPA zapadnog Balkana, koja je održana 21. i 22. septembra u Palati Srbija. Ovaj događaj je organizovan od strane Caritasa Srbije uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije u okviru projekta SOCIETIES (Support Of CSOs ln Empowering Technical Skills, lnclusion of people with disabilties and EU standards in South East Europe), finansiranog od strane Evropske Unije.

IMG_2314

U uvodnom pozdravu predsednik Caritasa Srbije, beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar naglasio je da je glavni zadatak Caritasa promovisanje dostojanstva svake ljudske ličnosti, kao i solidarnosti, koja je upisana u čitavo stvorenje. „Želimo da ovde gde je u prošlosti bilo mnogo konflikata sada bude mnogo solidarnosti. Imamo snagu za saradnju na regionalnom nivou.“, istakao je Hočevar.

IMG_2249 - Copy

Predstavnik Ministarstva zdravlja Republike Srbije državni sekretar Ferenc Vicko govorio je o dugotrajnoj saradnji između ovog Ministarstva i Caritasa, kao i o radu Caritasa na području mentalnog zdravlja, kroz humanitarne aktivnosti i nabavku opreme za bolnice od devedesetih godina, različite projekte, kampanje i posebno značajan trenutak potpisivanja Memoranduma o saradnji između ovog Ministarstva i Caritasa.

Darko Tot, nacionalni koordinator Caritasa Srbije predstavio je projekat SOCIETIES, koji obuhvata 16 organizacija partnera iz IPA zemalja regiona, kao i iz Italije i Bugarske koji su uključeni kako bi podelili svoja iskustva, a podržan je od strane 6 ministarstva i većeg broja institucija zemalja u regionu koji su saradnici na projektu. Cilj je da se kroz ovaj projekat u regionu oformi jaka mreža koja će se baviti socijalnom inkluzijom osoba sa invaliditetom i sa mentalnim poteškoćama.

IMG_2358

Roberta del Prete iz Caritasa Italije predstavila je rezultate istraživanja koje je sprovedeno u prvih šest meseci ovog projekta. Tokom ovog perioda izvršeno je mapiranje organizacija civilnog društva u zemljama regiona, koje se bave pitanjima osoba sa invaliditetom i mentalnog zdravlja, podeljena su dva upitnika i organizovano 5 fokus grupa. Kroz ove aktivnosti prikupljene su informacije o 171 organizaciji civilnog društva, a sprovedena je i kvalitativna analiza socijalnog sistema u ovim zemljama. Najveći problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom i sa mentalnim smetanjama u regionu su: arhitektonske barijere (za osobe sa invaliditetom), velika nezaposlenost, nedostatak profesionalne formacije prilagođene njihovim mogućnostima i potrebama, diskriminacija i izolacija. Istaknuto je da iako postoje zakoni koji se bave ovim pitanjima u praksi se događa da oni nisu dovoljno primenjeni, što onemogućava potpuno uključivanje u društvo. Predstavnici organizacija civilnog društva iz Srbije su kao probleme takođe istakli neodgovarajuće finansiranje i planiranje resursa (mnoge nove usluge se finansiraju bez plana održivosti), nedostatak finansiranja na lokalnom nivou, kao i činjenicu da postojeći resursi ne prate potrebe korisnika.

IMG_2317

Angel Gyorev iz Caritasa Bugarske je predstavio proces tranzicije koji je ova zemlja prošla u konkretnim oblastima na svom putu ka članstvu u EU i primeni tih standarda.
Tokom drugog dana konferencije učesnici su imali prilike da čuju primere dobre prakse usluga u zajednici (centara za mentalno zdravlje), koji uprkos svim izazovima već postoje u regionu.

 EU