Edukacija dece širom Srbije o smanjivanju rizika od katastrofa

U maju 2014. godine Srbija je pogođena katastrofalnim poplavama, koje su ugrozile desetine hiljada domaćinstava u brojnim opštinama širom Srbije. Različiti faktori koji su uticali na nivo štete bi mogli da se zaustave ekološkim akcijama i edukacijom stanovništva. Iz tog razloga u martu 2015. godine Caritas je započeo projekat „Smanjivanja rizika od katastrofa“, koji je sprovođen kroz obrazovanje dece i rad sa volonterima iz lokalnih zajednica.

U okviru obrazovnih aktivnosti organizovane su radionice za učitelje, na kojima im je predstavljen priručnik za decu od 2. do 4. razreda „Pripremimo se sa Hermanom“. U ovom priručniku, na deci pristupačan način, morski rak Herman opisuje različite prirodne katastrofe koje su ga zadesile i način na koji se suočio sa njima. Učitelji koji su prošli radionice su zatim ove priručnike koristili u okviru svojih aktivnosti sa decom. Unutar priručnika nalazi se i poziv porodicama da osmisle svoj plan evakuacije u slučaju neke vanredne situacije. U okviru projekta podeljeno je i 1300 primeraka Porodičnog priručnika za ponašanje u urgentnim situacijama, koji je Caritas štampao uz odobrenje autora iz OSCE-a i Ministarstva unutrašnjih poslova.

DSC00326 (1024x768)

Za decu od 5. do 8. razreda predstavnici Caritasa organizovali su radionice na temu zaštite životne sredine i ponašanja u slučaju prirodne katastrofe.

Tokom 10 meseci projekta (od marta do decembra 2015. godine) 16 škola širom Srbije učestvovalo je u projektu: „Jefimija” – Obrenovac, „Dimitrije Tucović” – Jabučje, „Nada Purić” – Valjevo, „Dragoljub Ilić” – Dračić, „Mile Dubljević” – Lajkovac, „Sonja Marinković” – Zrenjanin, „Servo Mihalj” 1 i 2 – Mužlja, „Pero Kuzmjak” – Ruski Krstur, „Petar Petrović Njegoš” – Savino Selo, „Matija Gubec” – Tavankut, „Ady Endre” – Kanjiža, „Vuk Karadžić” – Bajmok, „Filip Višnjić” – Jamena, „Milivoj Petković Fećko” – Platičevo, „23. Oktobar” – Golubinci.

Nastavnici i direktori škola su pokazali interes da i naredne generacije škole prođu kroz iste edukacije i radionice, što potvrđuje potrebu da se redovno radi sa decom na ovu temu.

IMG_3445 (1024x768)

Umetničko takmičenje

U dogovoru sa upravama škola u septembru 2015. godine je organizovano umetničko takmičenje na temu „Smanjivanje rizika od katastrofa“, čime su nagrađeni najbolji radovi. Preko 150 učenika je učestvovalo na ovom takmičenju.

Neki od rezultata

U Osnovnoj školi „Mile Dubljević“ iz Lajkovca i dva izdvojena odeljenja u selima Bajevac i Bogovađa postavljene su velike table sa uputstvom za ponašanjem tokom vanrednih situacija i ekološkim porukama u cilju zaštite životne sredine. Pored toga u cilju modernizacije nastave na temu poplava i ljudskog nemara koji može biti uzročnik za nastajanje istih izrađena je maketa dela Opštine Lajkovac sa rekom Kolubarom. Učenici će na praktičan način na maketi moći da izazovu poplavu zatrpavanjem korita reke Kolubare i da vide štetu koja nastaje usled delovanja vode i nemarnosti ljudi.

1

Oko 80 učenika nižih razreda Osnovne škole „Nada Purić“ iz Valjeva organizovali su tematski dan posvećen smanjivanju rizika od katastrofa i zaštiti životne sredine, u okviru koga je održan kviz o stečenim znanjima iz priručnika „Pripremimo se sa Hermanom“, ali i akcija sređivanja školskog dvorišta i uklanjanja smeća iza zgrade škole sa prostora priobalja reke Ljubostinje.

dracic4

Učenici petog razreda škole „Milivoj Petković Fećko“ iz Platičeva napravili su kontejnere za reciklažu plastike, papira i stakla od plastičnih kanti, koji su postavljeni u holu škole. Osim toga napravljen je pano, na kom je predstavljen projekat ekologije u školi. Zbog ovih inicijativa, u okviru projekta, škola je nagrađena kupovinom tri velika kontejnera za reciklažu papira, stakla i plastike.

5 skola

Učenici Osnovne škole „Filip Višnjić“ iz Jamene su kao nagradu za likovne radove dobili veliku belu magnetnu tablu, na kojoj su izloženi radovi učenika. Pored table škola je dobila i tri velike kante za smeće, koje su postavljene u dvorištu.

6

Na dan Osnovne škole „Servo Mihalj“ u Mužlji organizovan je kviz takmičenje pod nazivom „Sa Hermanom sam jači“ na temu znanja o prirodnim katastrofama. Učestvovalo je 4 tima iz zgrade I i 4 tima iz zgrade II koji su se takmičili međusobno. Na ovaj događaj došao je veliki broj roditelja i učenika škola sa ispisanim navijačkim parolama. Po dva tima su podelila prvo, drugo i treće mesto, uz brojne nagrade, kao što su kabanice, majice i kačketi sa znakom Hermana.
U istoj školi uz pomoć domara i profesora biologije učenici viših razreda postavili su noseći stub i postolje za spoljašnje elemente meteorološke stanice (termometar i hidrometar) u krugu školskog dvorišta. Unutrašnji deo meteorološke stanice: bežičnu vremensku stanicu sa USB priključkom i zaslonom osetljivim na dodir, su postavili na zid biološkog kabineta. Podatke ove meteorološke stanice pored učenika škole koristiće i oko 100 porodičnih gazdinstava, koja su se udružila u cilju proizvodnje hrane u lokalnoj zajednici Mužlja.

IMG_3520 (1024x768)