U okviru projekta “HUMAN RIGHTS PROMENE – HUMAN RIGHTS PROmotion in MEntal health NEtworks” u četvrtak 28. septembra održan je okrugli sto „Socijalno preduzetništvo – model za smanjenje nezaposlenosti osoba sa invaliditetom“, u organizaciji Caritasa Srbije i Ekumenske Humanitarne organizacije.

Okrugli sto je imao za cilj da predstavi primere dobre prakse u oblasti socijalnog preduzetništva i mogućnosti podrške na lokalnom i pokrajinskom nivou socijalnim preduzećima koja uključuju osobe sa invaliditetom.

Poslednjih godina u Evropi beleži se sve veći interes za socijalna preduzeća kojima se priznaje veoma važna uloga u rešavanju društvenih i ekoloških izazova, kao i u podsticanju inkluzivnog rasta. U Srbiji, i pored nepovoljnog pravnog i društveno-ekonomskog okvira, socijalno preduzetništvo trenutno postoji u formi pojedinačnih inicijativa kojima se problemi nezaposlenosti i socijalne isključenosti rešavaju u pojedinačnim slučajevima.  Projekat HUMAN RIGHTS PROMENE podržao je pokretanje 5 socijalnih preduzeća koja će omogućiti profesionalnu rehabilitaciju i radno angažovanje ili zaposlenje osoba sa mentalnim smetnjama i invaliditetom, što će im pomoći u prevazilaženju njihovih socioekonomskih problema.

Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici udruženja osoba sa invaliditetom i sa mentalnim smetnjama iz cele Vojvodine i iz Beograda.

Jasmina Stanić, savetnica za oblast zapošljavanja osoba sa invaliditetom iz Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam u svom izlaganju ukazala je na problematike predloga zakona o socijalnom preduzetništvu i pozvala udruženja osoba sa invaliditetom i sa mentalnim smetnjama da istupe zajedno u kreiranju politika.

Anica Spasov iz udruženja roditelja Naša kuća iz Beograda predstavila je aktivnosti socijalnog preduzetništva, koje je ovo udruženje pokrenulo, u cilju društvenog i ekonomskog uključivanja mladih sa intelektualnim teškoćama.

Marija Parmicki iz Ekumenske humanitarne organizacije predstavila je projekat „EHO – krojačka radionica“, koji ima za cilj zapošljavanje osoba iz teže zapošljivih kategorija društva, u radionici za prepravku polovne garderobe. Ovaj pilot projekat socijalnog preduzetništva pokrenut je u okviru projekta „HUMAN RIGHTS PROMENE“ i traje do maja 2018. godine.

Projekat “HUMAN RIGHTS PROMENE – HUMAN RIGHTS PROmotion in MEntal health NEtworks” finansiran je  od strane Evropske unije kroz program Evropski instrumenti za demokratiju i ljudska prava (EIDHR)