U KC Grad staviti 150 grama multikulturalnosti, pet listića tolerancije, sve to pomešati sa dozom afričke zavodljivosti i bliskoistočnim šarmom i kuvati dva sata na tihoj vatri. Nakon laganog mešanja na temperaturu od 32 stepena, kada se sastojci sjedine, dodati prstohvat dobog, starog duha Savamale, pet velikih kašika ljubavi i začiniti pozitivnom atmosferom i dobrom energijom. Dobijeni „Ukus doma“ preručiti u 10 velikih činija i servirati za 200 gostiju.

Tako bi najjednostavnije mogao da glasi recept jučerašnje priče o Balkanskoj migrantskoj ruti ispričan kroz tradicionalnu kuhinju Bliskog istoka i Afrike. Korisnici Centra za azil u Bogovađi su priredili degustaciju jela za Beograđane u jednoj od najšarmantnijih beogradskih četvrti. Nakon valjevske premijere posetioci „Ukusa doma“ u KC Grad imali su prilike da probaju sirijski Babaganoush, Chapati i Korma chicken iz Kašmira ili meso na burundijski način pripremljeno u Terezinom kutku. Egzotični začini možda nisu srušili sve barijere koje prate pitanje migracija u 21. veku ali su sigurno doprineli približavanju i razumevanju različitih kultura i neizvesnosti ljudskih sudbina.

„Ukus doma“ se realizovao zahvaljujući projektu “Divided Past – Joint Future” koji sprovodi Omladinski komunikativni centar iz Banja Luke sa lokalnim partnerima i Caritasom Valjevo, a uz podršku Evropske unije.
Detaljnije informacije o projektu možete pronaći na web prezentaciji www.jointfuture.org ili na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram.