U Skadru (Albanija) je 18. i 19. septembra 2019. godine održana Početna (kick-off) konferencija u okviru projekta YOUR JOB – regionalni projekat pružanja podrške mladima pri zapošljavanju na Balkanu, koju je organizovao Caritas Austrije u saradnji sa Caritasom Albanije.
Na konferenciji su učestvovali predstavnici Austrijske razvojne agencije, albanskih državnih institucija, nacionalnih i Nad/biskupijskih Caritasa iz Albanije, BiH, Kosova*, Srbije, Makedonije, Crne Gore, Grčke i Bugarske, kao i predstavnici lokalnih organizacija civilnog društva, socijalnih preduzeća i partnerskih organizacija.
Delegaciju iz Srbije činili su projektni koordinator, gospođa Marina Kostić I savetnici/e Lidia Irga (Biskupijski Caritas Srem), Milica Bogdanov (Biskupijski Caritas Zrenjanin), Jovana Stojanović I Vanja Jakšić (Caritas Aleksinac)

U svom uvodnom obraćanju, mons. Angelo Massafra, Skadarski nadbiskup i predsednik Caritasa Albanije, poželeo je dobrodošlicu svim prisutnim i istakao kako su u današnje vreme u celom regionu primetne sve veće nejednakosti, te je stoga potrebno uložiti još veće napore s nadom u bolju budućnost, koju predstavljaju mladi I dodao da su mladi ogroman potencijal koji je potrebno mudro iskoristiti kako bi se unapredilo društvo. Skadarski nadbiskup se prisetio i poruke koju je sveti Papa Ivan Pavao II izrekao tokom posete Banja Luci, pozivajući mlade da ne traže ugodniji život na drugom mestu i ne beže od svoje odgovornosti.

Prisutnima se obratio i gospodin Helmut Rauth, vršilac dužnosti direktora Caritasa Austrije:
„Caritas u Austriji ima dugogodišnju suradnju s Caritasima u regionu. Ova dugogodišnja suradnja i međusobno poverenje rezultiralo je današnjim početkom projekta YOUR JOB. Uveren sam da će se na ovom projektu ostvariti mnogi pozitivni rezultati.“ istakao je  gospodin Rauth i poželeo sreću svima u budućem radu.

U ime Austrijske razvojne agencije,  učesnicima se obratila i gospođa Simone Ungersböck, šefica kancelarije Austrijske razvojne agencije u Tirani.
„ADA je dugogodišnji partner Caritasu, kako u Austriji tako i ovde, u regionu. Drago mi je što ćemo sarađivati na polju integracije mladih u tržište rada. Prednost Caritasa jeste pristup mladima putem župnih zajednica i biskupijskih ureda, naročito u ruralnim sredinama. Nezaposlenosti mladih je potrebno pristupiti s više strana, te je stoga neophodna saradnja državnih ustanova i ministarstava koja treba da pružei zakonski i pravni okvir, nevladinih udruga, i u ovom slučaju Caritasa, koji mogu pružiti direktnu pomoć mladima, ali i poslodavaca sa kojima je neophodno ostvariti komunikaciju kako bi pružili priliku mladima i dali svoj doprinos njihovom osnaživanju. Nastojimo pružiti perspektivu mladima i osigurati njihovo uključenje u tržište rada. Radujem se uspesima na ovom projektu” izjavila je gospođa Ungersböck.

Nakon uvodnih obraćanja i kratke prezentacije projektnih ciljeva i planiranih aktivnosti, usledila je panel diskusija o trenutnom stanju u regionu po pitanju nezaposlenosti mladih. Panelisti su bili predstavnici Caritasa Austrije, lokalni Caritasovi projektni koordinatori I savetnici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova* i Srbije. Kroz otvorenu diskusiju, panelisti su predstavili razloge i načine prepoznavanja problema radne integracije mladih na zapadnom Balkanu, način na koji se razvio projekat, konkretne mere i aktivnosti koje su testirane tokom pilot- faze projekta, ali i važnost projekta, posebno njegovu inovativnu komponentu. Prisutni su tokom diskusije imali priliku da saznaju koje su to konkretne aktivnosti koje projekt nudi mladima, kao I koji su očekivani rezultati.

U okviru konferencije organizovana je i obuka za lokalne savetnike za zapošljavanje iz regiona na temu „Preduzetništvo za mlade i načini podrške preduzetnicima“. U okviru obuke koju je predvodio gospodin Shkëlzen Marku iz partnerske organizacije YUNUS Social Business Balkans, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa osnovnim pojmovima preduzetništva i glavnim elementima pristupa i alatima koji se koriste tokom programa inkubacije poslovnih ideja. Obuka je organizovana u okviru projektne podrške razvoja preduzetništva za mlade, sa ciljem izgradnje kapaciteta lokalnih savetnika za zapošljavanje, kako bi prikupili znanja koja će im biti potrebna prilikom pružanja podrške potencijalnim mladim preduzetnicima.

Na kraju susreta održan je i sastanak Upravnog odbora projekta YOUR JOB na kojem su dogovoreni naredni koraci projekta, detaljan plan sprovođenja aktivnosti, kao i procedure neophodne za uspešnu realizaciju projekta.
Opšti cilj regionalnog projekta Your Job (Youth Overcoming Unemployment Regionally through Job Opportunities on the Balkans) jeste pružanje podrške mladima na Balkanu u zapošljavanju, odnosno osnaživanje mladih pružanjem prilika za povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada. Projekat finansiraju Austrijska razvojna agencija i Caritas Austrije, a realizuje ga mreža Caritasa u 11 gradova/opština u regionu. U Srbiji, projekat se sprovodi u Zrenjaninu, Aleksincu i Rumi, a realizuju ga Caritas Srbije, Caritas Aleksinac, Biskupijski Karitas Srem i Caritas Zrenjaninske biskupije.

*U skladu sa rezolucijom  SB UN 1244/99