Tokom poslednjeg tromesečja, Inkubator za mlade Caritasa Zrenjanin, posvetio je mnogo pažnje edukovanju mladih i njihovom pripremanju za izlazak na tržište rada. U ovom periodu posebna pažnja posvećena je srednjoškolcima.

U internatu za devojčice ,,Szathmáry Karolina Kollégium” i internatu za dečake “Emmausz Kollégium” u Zrenjaninu, održane su infosesije i tom prilikom mladi su informasani o projektu ,,Your Job” i upoznati sa mogućnostima koje im ovaj projekat pruža. Mladima se, tom prilikom, obratio i menadžer projekta, gospodin Tobias Noelke, koji im je ukazao na značaj projekta “Your Job” za njihov karijerni razvoj. Mladi su pokazali veliku zainteresovanost za projektne aktivnosti, kako bi, po završetku školovanje lakše došli do prvog radnog iskustva.

Nakon što su potpisani sporazumi o saradnji, usledile su i prve infosesije sa učenicima završnih razreda Poljoprivredne škole i Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole “Uroš Predić” iz Zrenjanina . Takođe, održane su i radionice na kojima su se učenici obučavali da sastave svoje radne biografije. Na samom početku obuke, većina učenika je smatrala da nema šta značajno da navede u svom CV-ju. Međutim, kroz identifikaciju svojih kompentencija, uz stručnu pomoć savetnice Milice Bogdanov, postepeno su dolazili do zaključka da svojih znanja, veština i sposobnosti uopšte nisu bili svesni. Na kraju obuke, svaki učenik je imao svoj CV.

U zrenjaninskom Inkubatoru za mlade organizovane su i pripreme za razgovor za posao. Polaznici ovih obuka imali su priliku da osete kako izgledaju krugovi selekcije u velikim kompanijama, da se upoznaju sa testovima inteligencije, ličnostii I različitih sposobnosti kandidata koji su uobičajeni u poslovnom svetu. Polaznicima su ove obuke bile vrlo korisne i iz razloga što su bili u prilici da procene svoje sposobnosti. Takođe, mladi Zrenjaninci imali su priliku da se bliže upoznaju sa poslovnom društvenom mrežom LinkedIN na radionici “Od profila do poziva”. LinkedIN je danas sve važniji (samostalni i dodatni) izvor regrutacije kandidata, te je mladima predstavljen značaj dobrog predstavljanja na ovoj društvenoj mreži. Uz stručnu pomoć savetnice Milice Bogdanov, polaznici su se upoznali sa kulturom korišćenja LinkedIN i u skladu sa tim kreirali ili uredjivali svoje profile na ovoj mreži. Nakon radionice, mladi polaznici su dobili zasluženu potvrdu o pohađanju radionice Inkubatora za mlade YourJob.

 

              

Nakon nekoliko održanih sastanaka sa prof. dr Lazom Manojlovićem, pomoćnikom direktora za razvoj i saradnju Visoke tehničke škole strukovnih studija u Zrenjaninu i sa ovom ustanovom je potpisan memorandum o saradnji u pružanju podrške mladima pri zapošljavanju. Saradnja je ugovorena i sa Start IT Centrom i IT školom “Devit”. Realizacija ovih sporazuma planirana je za naredni period.