U nedelju, 17.11.2019. obeleženi su Nedelja Caritasa i Svetski dan siromašnih. U župi Uznesenja Blažene Device Marije u Zemunu svetu misu, kojoj je prisustvovao znatan broj župljana, slavio je Preč. Jozo Duspara, župnik i dekan, te direktor Caritasa Srem. U svojoj propovedi, Preč. Duspara istakao je da je Caritas sastavni deo Crkve i da smo svi dužni da razmišljamo o siromašnima i na koji način da im pomognemo.

“S
a siromaštvom se susrećemo svakodnevno kako u našim župnim zajednicama, tako i i putem televizije širom sveta. Na siromašne ne trebamo gledati kao na neke ljude koji žive daleko u nekim zemljama, u kojima nismo nikada bili, nego na ljude, koji su deca Božja, zbog kojih je Isus Krist došao na zemlju da ih spasi i otkupi. Isus nas poziva da budemo oni, koji razmišljaju o vrednostima života, a to su vrednosti o kojima govori i papa Franja u svojoj poruci, napisanoj povodom obeležavanja Svetskog dana siromašnih. Papa nas poziva da budemo nosioci nade i da svako od nas kao deo jedne župne zajednice, jedne biskupije, odnosno deo današnje Crkve razmišlja o ljudima u potrebi, izgrađuje vrednosti, koje su potrebne današnjem čoveku i da se svako uključi u karitativne aktivnosti, kako bi se smanjio nivo siromaštva, koji zahvata današnje moderno društvo”, istakao je Preč. Duspara.

Isto tako, Preč Duspara skrenuo je pažnju da siromaštvo nisu samo brojevi i da nije dovoljno da samo konstantujemo koliki je broj danas siromašne dece, ili broj migranata i izbeglica u svetu, ili koliko je ljudi obolelo od različitih bolesti, nego je potrebno razmišljati na koji način pomoći tim ljudima.

“Crkva ne traži od svakog pojedinca da napravi velike pomake u svemu tome, nego male korake, jer nije dovoljno da svedočenje Božije ljubavi bude samo u naveštanju evanđelja i slavljenju liturgije, nego i u delovanju ljubavi, odnosno karitativnom delovanju”, dodao je Preč. Duspara.

     

Liturgijsko slavlje uveličao je župni mešoviti zbor Sv. Cecilija, a po završetku svete mise, svi prisutni su imali priliku da pogledaju prodajnu izložbu, koju je organizovao biskupijski Caritas Srem i župni Caritas župe Zemun, na kojoj su bili izloženi razni predmeti, koje izrađuju migranti u okviru raznih kreativnih radionica u prihvatnim centrima Adaševci i Principovac.

Ova sveta misa je bila emitovana direktnim uključenjem u program Radia Marije, a medijski je propraćena i od strane RTV Vojvodina.