Svetski dan prevencije samoubistva obeležava se svakog 10. septembra sa ciljem da se ukaže na činjenicu da se svake godine u svetu dogodi između 800 000 i 1 000 000 samoubistava. Srbija se nalazi na visokom 13. mestu u svetu po stopi samoubistava. Posebno je teška siutacija u Vojvodini, gde se, prema nekim podacima, samoubistvo dogodi na svakih 19 sati. Ono što je najvažnije istaći je činjenica da se većina tih tragedija mogla izbeći, budući da oko 80% ljudi pre nego što izvrši samoubistvo pokazuje znake suicidnosti u vidu promena ličnosti i ponašanja, promena u ishrani i spavanju.

Na svoje i mentalno zdravlje naših najbližih posebno je važno obratiti pažnju tokom ovog stresnog perioda i krize izazavane pandemijom bolesti COVID 19. Ukoliko imate crne misli ili ste zabrinuti za sebi blisku osobu, ne oklevajte da potražite stručnu pomoć. Predlažemo da se obratite Centru Srce, svakim danom od 14  do 23 časa, putem telefona 0800/300-303 i 021/6623-393, putem maila vanja@centarsrce.org ili četa na sajtu www.centarsrce.org.

Caritas Srbije nastavlja sa posvećenim radom na podizanju svesti društva o značaju mentalnog zdravlja, kao i na zagovaranju za bolji položaj osoba sa mentalnim smetnjama i intelektualnim teškoćama.