Ženeva, 13 – 17 maja 2019. godine

Globalna platforma UNDRR – a, kao krovna institucija celokupne međunarodne zajednice i ove godine u Ženevi je okupila brojne predstavnike država, nevladinih organizacija i stručnjake iz oblasti klimatskih promena, prirodnih katastrofa i održivog razvoja. Događaju je prisustvovalo preko 2000 učesnika, a zahvaljujući dosadašnjim rezultatima koje je na tom planu postigao naš Caritas, te pomoći Caritasa Nemačke, Caritasa Evrope i Caritasa Internationalis, svog predstavnika na ovoj konferenciji od izuzetnog značaja imao je i Caritas Srbije.

Tokom mnogobrojnih radnih grupa i sesija prisutni su mogli da se upoznaju sa problemima, ali i dostignućima drugih država na polju smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa. Jedan od zaključaka GPUNDRR 2019 jeste da, iako brojne institucije i organizacije rade na postizanju cilja smanjenja rizika, iskustvo i praksa na terenu pokazuju da to nije dovoljno i da čitavo čovečanstvo mora da uloži još više napora i truda kako bi rezultati bili još efikasniji i efektivniji.

Učestvovanjem u manjim radnim grupama, Caritas Srbije je predstavio svoje rezultate u realizaciji programa Smanjivanje rizika od prirodnih katastrofa i edukaciji kao primarnoj aktivnosti u cilju podizanja svesti stanovništva o prevenciji i pripremi. Izlaganje predstavnika Caritasa Srbije je izuzetno lepo prihvaćeno od strane drugih učesnika, koji su se složili da je edukacija startna faza promene svesti i uticaja na postizanje cilja – manjeg rizika od posledica.

Pored učestovanja u radnim grupama, Caritas Srbije je iskoristio priliku i da tokom bilateralnih sastanaka predstavnike drugih organizacija upozna sa programom DRR koji se u Srbiji implementira od 2015. godine i tom prilikom ostvari brojne kontakte i potencijalna partnerstva sa organizacijama u Evropi i regionu.

Činjenica da naš region u poslednjih nekoliko godina postaje sve izloženiji prirodnim katastrofama,ukazuje na neophodnost ostvarivanja međunarodne saradnje sa što više zainteresovanih aktera. Udruživanje resusra i razmena iskustava, znanja i sposobnosti je od velikog značaja,jer se samo kontinuitetom u sprovođenju aktivnosti u velikoj meri ostvaruje globalno postavljen cilj -svođenje rizika od posledica prirodnih nepogoda na minimalni nivo, na čemu će i Caritas Srbije nastaviti da radi u narednom periodu.